Landsmeer, 10 juli 2024 – Komend seizoen zal de 17-jarige Milou van Vliet uitkomen voor TopKip Lions. De jonge jeugdinternational speelde afgelopen seizoen bij eredivisionist Binnenland en met de Orange Lions Academy (OLA) in de U21-eredivisie. Milou van Vliet is de eerste nieuwkomer voor de Landsmeerse ploeg.

TopKip Lions kampt momenteel met de nodige blessures (Tanya Bröring, Lies van Straaten, Emma de Wit) en ook hebben een aantal speelsters om diverse reden besloten te vertrekken (Kim Hartman, Indy le Belle, Janna Vogelaar). TopKip Lions kan wel wat aanvulling gebruiken. Milou van Vliet is de eerste nieuwkomer die het bestuur heeft weten te strikken.
Milou van Vliet is een atletische speelster, speelt het liefst op de 2 en 3 en geniet van de tactische kant van het basketball- spelletje. Door coaches wordt het jonge talent gezien als een allround speelster die op meerdere plekken inzetbaar is en ook goed zonder bal beweegt. Een mooie aanwinst voor TopKip Lions.

De 1.83m lange Milou van Vliet begon als 10-jarige met basketballen bij Binnenland in Barendrecht. Toen zij 14 jaar was verkaste zij naar Amsterdam om bij het OLA van Molly McDowell te gaan trainen en spelen. Inmiddels speelt zij al 3 seizoenen bij OLA en zal komend seizoen voor zowel TopKip Lions als OLA uitkomen. Vorig seizoen zette ze haar eerste stapjes in de dameseredivisie. Ze speelde 18 wedstrijden met Binnenland uit Barendrecht en scoorde gemiddeld 4.2 punten per wedstrijd. Tegen Jolly Jumpers liet zij zien talentvol te zijn, toen zij maar liefst 16 punten, waarvan 4 driepunters, wist te scoren.
De VWO-leerlinge aan het Calandlyceum doet gespreid examen. Het eerste deel legde zij afgelopen mei met succes af. Komend jaar zal zij het tweede deel van haar VWO-examen gaan doen. Daarna zou zij graag naar het buitenland gaan om zich als basketballster verder te ontwikkelen. Vooralsnog heeft zij haar pijlen gericht op Amerika, maar een ploeg in Europa sluit zij ook niet uit.

Milou van Vliet zal bij TopKip Lions verenigd worden met een oude bekende. Myrthe den Heeten was haar (assistent-)coach toen zij nog bij de U14 van Binnenland speelde. Maar ook Chris van Kampen, Nadine Boesaart en Janna Vogelaar zijn geen onbekenden van haar. Komend seizoen zal zij behalve bij TopKip Lions ook bij OLA gaan samenspelen met onze eigen Mia Lieverst.

Ook al is Van Vliet pas 17 jaar, ze heeft inmiddels al de nodige internationale ervaring opgedaan. In 2022 deed ze meer aan de U16 Europese Kampioenschappen in de B-divisie. Met toenmalig bondscoach Chris van Kampen en teamgenote Janna Vogelaar werd zij 10e op dit EK. Tegen Groot-Brittannië speelde zij een puike wedstrijd en scoorde 15 punten. In een gesprek met haar geeft zij aan, dat zij dit eerste EK als heel bijzonder heeft ervaren.
Een jaar in 2023 later deed zij met bondscoach Laki Lakner en assistent-coach Nadine Boesaart mee aan de U18 Europese Kampioenschappen in de B-divisie en werd toen negende. Diezelfde zomer maakte zij ook voor het eerst kennis met het 3×3 basketball. Zonder echt voor deze discipline getraind te hebben, werd ze geselecteerd voor de U17 ploeg en speelde ze de FIBA 3×3 U17 Europe Cup. De shooting forward werd achtste van Europa.

Ook deze zomer is ze weer druk met alle Nederlandse jeugdteams. Op dit moment speelt ze met het U20 NT de Europese Kampioenschappen in de B-divisie in Sofia Bulgarije. Met Nadine Boesaart als assistent-coach won ze met Nederland de eerste twee wedstrijden. Vanavond om 19.30 uur speelt ze de kwartfinale tegen Kroatië. Deze wedstrijd is live te volgen via: https://www.youtube.com/live/EDfZdsyCETs
Later deze zomer komt ze ook nog uit voor het U18 NT en speelt ze ook met dit team de Europese Kampioenschappen in Roemenië. In dat Nederlands jeugdteam komt ze in elk geval Janna Vogelaar weer tegen.

Milou heeft aangegeven heel veel zin te hebben om te beginnen bij TopKip Lions.
Wij heten Milou dan ook van harte welkom en wensen haar veel succes deze zomer en ook komend seizoen!

Meer informatie:
https://www.fiba.basketball/en/events/fiba-u20-womens-eurobasket-2024-division-b
https://www.basketballstats.nl/db/overzicht/spelersdossier.pl?detail=Dossier&spl_ID=12526
https://www.fiba.basketball/en/player/322548/Milou-Van-Vliet