Almere, 23 maart 2024 – Het is de dames van TopKip Lions ook dit jaar niet gelukt om de Carla de Liefde Trofee te winnen. Was vorig jaar Den Helder nog te sterk, zaterdagavond werd verloren van Sportiff Grasshoppers. Na een boeiende wedstrijd waarin de verschillen klein waren, werd met 70-64 verloren.

Het was ook dit jaar weer een festijn. Volle bussen met supporters uit Landsmeer en Katwijk waren naar de Topsporthal in Almere gekomen. Dit jaar was eindelijk ook de NOS en verschillende andere pers aanwezig voor de damesbekerfinale. De afgetekende nummers 1 en 2 van de dames eredivisie stonden in de bekerfinale en alle ingrediënten waren er voor een mooie wedstrijd. En dat werd het ook!

TopKip Lions had duidelijk vertrouwen geput uit het laatste onderlinge treffen toen werd gewonnen van Grasshopper en de ploeg kwam dan ook goed uit de startblokken. Grasshoppers daarentegen begon zenuwachtig aan de wedstrijd en miste een aantal simpele kansen. TopKip Lions wist de basket wel goed te vinden. Met een drive van Lindsay Pengel werd de score geopend. Het team van coach Chris van Kampen voerde het gameplan goed uit en wist ook center Richelle van der Keijl regelmatig goed te vinden. Nadat ook de Katwijkse tegenstander het netje vond en aansluiting leek te vinden (4-7), schoot Charlotte van Kleef met een driepunter het verschil weer op 6. De vrije worpen van Myrthe den Heeten en Claire Hirman werden feilloos verzilverd. En met een 14-21 stand werden de eerste 10 minuten afgesloten.
Het tweede kwart startte zoals het geëindigd was, namelijk met een mooie assist op Richelle van der Keijl. En na een mooie drive van Kim Hartman en wederom een drietje van Charlotte van Kleef stond er een 10-puntsvoorsprong op de borden (18-28). Het publiek voelde dat een overwinning er deze avond in zat, maar Grasshoppers staat niet voor niets op plaats 1 in de eredivisie. Onder aanvoering van de Kuyt zusters verdween de voorsprong als sneeuw voor de zon. Grasshoppers leek de zenuwen van zich afgegooid te hebben. De felheid die we zo gewend zijn van Grasshoppers was weer helemaal terug. Bij een stand van 25-28 nam coach Van Kampen een time-out. Kim Hartman en Epiphany Etienne wisten de voorsprong nog even te behouden (27-32), maar TopKip Lions voelde de hete adem van Grasshoppers al in de nek. Enkele minuten later lukte het de Katwijkse ploeg dan ook met een score van Lotte van Kruistem, de mvp van de finale, om de eerste voorsprong te nemen. De rust werd ingegaan met een stand van 38-34 en alles lag nog open, maar Grasshoppers had zich wel weer in de wedstrijd gevochten.

Na rust werd door Grasshoppers de druk op de center en de driepuntschutters nog extra opgevoerd. Dat was de gehele wedstrijd al duidelijk het Katwijkse gameplan, maar in de tweede helft lukte het ook. Alle middelen werden uit de kast getrokken, waarbij regelmatig foutieve afstoppingen niet werden geschuwd. Het scheidsrechterlijk trio floot een goede wedstrijd, maar had niettemin iets meer oog mogen hebben voor de vele fouten die Grasshoppers nodig had om center Richelle van der Keijl af te stoppen, ook als ze niet in balbezit was. De tweede helft begon nog met een score van TopKip Lions, waardoor de achterstand tot 2 punten werd verkleind. Zeven punten op rij van Grasshoppers zorgden echter al snel weer voor een ruime voorsprong voor de Katwijkse tegenstander. TopKip Lions had deze fase weinig grip op de verdedigingsrebound, waardoor Grasshoppers vaker kon aanleggen om te scoren. Maar zoals gezegd de verschillen waren klein. 5 punten van Charlotte van Kleef, een mooie drive van Lindsay Pengel en een vrije worp van Van der Keijl en de stand was weer gelijk, 45-45. Het publiek genoot met volle teugen van de spannende wedstrijd. Maar het eindschot in dit kwart was van Grasshoppers, 56-46.
Hoewel TopKip Lions in het laatste kwart niet opgaf, leek de overtuiging een beetje weg. Niettemin kroop de Landsmeerse ploeg langzaam weer richting Grasshoppers. Een drive van de 18-jarige Janna zorgde voor de aansluiting, 62-58, maar een ver drietje van Fleur Kuyt zorgde meteen weer voor wat Katwijkse lucht. Na den time-out van TopKip Lions wist de ploeg van coach Van Kampen weer tot op 5 punten te komen met nog minder dan een minuut te gaan, maar het was Fleur Kuyt die wederom nu definitief de wedstrijd met een drietje op slot schoot. Met een stand van 70-64 moest TopKip Lions de beker laten aan Sportiff Grasshoppers.

Verschillen waren er in deze wedstrijd weinig. Niet in aantallen rebounds of assists. Het verschil zat uiteindelijk in het aantal schotpogingen. Hoewel TopKip Lions een iets beter schotpercentage had (39% vs 34%), mocht Grasshoppers 18 keer (!) meer aanleggen.

Volgende week spelen de dames van Grasshoppers en TopKip Lions weer tegen elkaar. De twee topploegen uit de dameseredivisie moeten nog twee wedstrijden in de Elite A spelen voordat de play-off’s van start gaan. Zaterdag 30 maart wordt om 19.30 uur gespeeld in het Indoorcentrum in Landsmeer.

Kwartstanden: 14-21, 38-34, 56-46, 70-64
Scores: Richelle van der Keijl 16 (15 rebounds), Charlotte van Kleef 14, Lindsay Pengel 12 (6 steals), Myrthe den Heeten 6, Janna Vogelaar 5, Epiphany Etienne 5, Kim Hartman 4, Claire Hirman 2

Lees hier het verslag in het NHD

Foto’s: Jasmijn de Wit