Leiden, 24 april 2024 – Ondervond TopKip Lions het afgelopen weekend nog een beetje tegenstand in de eerste play-off wedstrijd van de kwartfinale, woensdagavond blies TopKip Lions de debutante in de eredivisie ZZ Leiden compleet van het veld. Met 32-83 werd de tweede wedstrijd gewonnen en bereikte TopKip Lions moeiteloos de halve finale van de play-offs.

De wedstrijd van het afgelopen weekend zal TopKip Lions niet lekker hebben gezeten. Want hoewel er met 25 punten verschil werd gewonnen, speelde TopKip Lions roestig en weinig krachtig. Woensdagavond stond er een andere Landsmeerse ploeg op het veld. Hoewel nog niet altijd even vloeiend, was vanaf het begin van de wedstrijd helder, dat hier de nummer twee tegen de nummer 7 in de dameseredivisie op het veld stond.

Myrthe den Heeten liet geen twijfel bestaan over de intenties van TopKip Lions. Na één pass, binnen twee seconden gooide zij er een driepunter in. Na scores van Van der Keijl en Van Kleef stond het binnen 3 minuten 2-11. De coach van de tegenstander vluchtte in een time-out maar tevergeefs want TopKip Lions denderde gewoon door. Na 10 minuten spelen stond er een al bijna onoverbrugbare 6-24 op het scorebord.
Hoewel het tweede kwart nog geopend werd met een score van de ploeg uit Leiden, nam TopKip Lions weer snel het stokje over. In tegenstelling tot in het eerste treffen, hoefde TopKip Lions niet steeds terug te vallen op het verwachtte gameplan, maar was er meer initiatief en wisten nu meer speelsters het netje te vinden. Zeven punten op rij voor Charlotte van Kleef en een drive van de piepjonge Mia Lieverst en het verschil was de 20 puntengrens over (13-34). Met een laatste score van Pleun Emmelot werd met een stand van 19-39 de rust in gegaan.

In de tweede helft was de scoringshonger niet gestild, want het derde kwart liep TopKip Lions verder uit. De verdediging van de ploeg van coach Chris van Kampen stak goed in elkaar. Als de jonge Leidse tegenstander al de bucket in wist te komen, stond daar altijd wel een speelster in de helpside te wachten. ZZ Leiden leek te verkrampen en het lukte hen dit kwart dan ook niet om zelfs maar één veldscore te maken. Twee rake vrije worpen waren de enige punten die aan de kant van Leiden op het scoresheet genoteerd konden worden. Bij TopKip Lions daarentegen werden de balletjes gewoon gescoord. Janna Vogelaar liet een paar keer een goede drive zien en pakte 5 punten in dit kwart, dat met 20-55 afgesloten werd.
In het vierde kwart opende Claire Hirman de score in een wedstrijd die al lang geen wedstrijd meer was. Het krachtsverschil was gewoonweg te groot. Indy le Belle schoot er een drietje in en Myrthe den Heeten scoorde vier punten op rij. De Landsmeerse coach kon wisselen wat hij wilde, TopKip Lions bleef zonder enige moeite de bovenliggende partij. De laatste paar minuten speelde hij de wedstrijd uit met de jonkies van zijn team. Met een 32-83 werd een ruimte overwinning genoteerd en kan TopKip Lions zich opmaken voor de halve finale van de play-offs.

TopKip Lions treft daarin Jolly Jumpers uit Tubbergen. De nummer drie in de dameseredivisie rekende eveneens in twee wedstrijden af van Den Helder Suns. De andere halve finale zal gaan tussen Grasshoppers en Triple ThreaT. Zij wonnen ook in twee duels respectievelijk van QSTA United uit Bemmel en Startportaal Binnenland uit Barendrecht.

Kwartstanden: 6-24, 18-39, 20-55, 32-83
Scores: Charlotte van Kleef 23, Janna Vogelaar 15, Richelle van der Keijl 13, Myrthe den Heeten 8, Mia Lieverst 6, Indy le Belle 5, Emma de Wit 4, Claire Hirman 4, Pleun Emmelot 3, Lindsay Pengel 2