Landsmeer 6 april 2024 – Het was zaterdagavond voor TopKip Lions de laatste wedstrijd in de nacompetitie van de Elite A. In een wedstrijd waar voor beide ploegen nog weinig te verdienen viel, won TopKip Lions met 87-76 van Jolly Jumpers uit Tubbergen.

TopKip Lions was al zeker van de tweede plaats in de dameseredivisie en Jolly Jumpers verzekerde zich vorige week door een overwinning op Triple ThreaT van de derde positie, overigens op ruime achterstand van de nummers 1 en 2. Spanning was er dan ook nauwelijks meer. Wat overbleef was een leuke wedstrijd waar nog 2 punten te verdienen vielen.

Dit seizoen was naast Grasshoppers alleen Jolly Jumpers in staat om punten van TopKip Lions af te snoepen. Helaas was dat in de Final Four in december. De overige 4 wedstrijden tegen Jolly Jumpers in de competitie won TopKip Lions. Mogelijk dat beide ploegen elkaar in de halve finale van de play-offs gaan treffen, maar partijen gaan zich nu vooral eerst voorbereiden op de kwartfinale van de play-offs.

De wedstrijd van zaterdagavond begon slordig met valverlies aan twee kanten. Na ruim een minuut spelen was het Charlotte van Kleef die met een driepunter de score opende. Het was de eerste voorsprong van TopKip Lions en de Landsmeerse ploeg zou die de rest van de wedstrijd ook niet meer uit handen geven. Birthe Steggink verkleinde het verschil nog naar 3-2, maar daarna was het TopKip Lions met Richelle van der Keijl voorop die de voorsprong gestaag uitbreidde naar 11-2, voordat Jolly Jumpers weer scoorde. Een drive van Kim Hartman en Lindsay Pengel hielpen Lions vervolgens aan een 17-4 voorsprong. TopKip Lions kwam het eerste kwart goed uit de startblokken (25-17) en legde daarmee het fundament voor de rest van de wedstrijd.
Het tweede kwart werd geopend door een inside score van Richelle van der Keijl gevolgd door twee rake vrije worpen van Janna Vogelaar (29-17). Een Tubbergse time-out kon de flow van TopKip Lions niet doorbreken. De voorsprong werd na scores van Claire Hirman en Indy le Belle zelfs 17 punten (44-27). Bij rust stond er dan ook een comfortabele marge op het scorebord 48-33.

TopKip Lions kwam echter niet scherp uit de kleedkamer. Er leek zand in de scoringsmachine van de Landsmeerse ploeg te zitten. Jolly Jumpers rook kansen en de ploeg is dan ook te goed om die te laten liggen. De ploeg uit Tubbergen sloop naar TopKip Lions en verkleinde de achterstand tot op 2 punten (54-52). Een driepunter van Charlotte van Kleef, die tot dat moment de enige van Lions was die dit kwart tot veldscores in staat was geweest, voorkwam erger. Het leek de wake-up call voor de rest van de ploeg. Myrthe den Heeten stond op en scoorde 7 punten op rij voor TopKip Lions gevolgd door een driepunter van Indy le Belle. Het gevaar leek weer afgeweerd (67-58). Toch was het eindschot van dit kwart voor Jolly Jumpers, waardoor met een toch nog kleine marge de laatste 10 minuten werd ingegaan (67-63).
De ploeg van Chris van Kampen is ondertussen echter zo ervaren, dat het zich niet makkelijk van de wijs is te krijgen. En dus werd dit kwart gedegen uitgespeeld, onder andere door 6 punten van de meest ervaren speelster van de ploeg, Kim Hartman. Met 87-76 werden de laatste 2 punten uit de competitie door TopKip Lions binnengeharkt.

Richelle van der Keijl en Charlotte van Kleef eindigden beiden de wedstrijd met een double-double. Van der Keijl scoorde 16 punten en pakte 13 rebounds, Van kleef maakte 14 punten en veroverde 10 rebounds. Ook Janna Vogelaar, Myrthe den Heeten en Lindsay Pengel eindigden in de dubbele cijfers.

Volgende week worden de laatste wedstrijden in de nacompetitie van de eredivisie gespeeld. TopKip Lions is dan weliswaar klaar, maar zal met een schuin oog de wedstrijden nog wel volgen. In een onderling treffen tussen Zorg en Zekerheid Leiden en QSTA United Bemmel in de elite B zal daar namelijk bepaald worden wie de tegenstander in de kwartfinale van de play-offs voor TopKip Lions wordt. De kwartfinale van de play-offs gaan in het weekend van 25 april van start.

Kwartstanden: 25-17, 48-33, 67-63, 87-76
Scores: Richelle van der Keijl 16 (13 rebounds), Charlotte van Kleef 14 (10 rebounds), Janna Vogelaar 14, Myrthe den Heeten 13, Lindsay Pengel 10 (5 assists, 4 steals), Kim Hartman 8, Indy le Belle 8, Claire Hirman 4

Stand dameseredivisie
Elite A
1. Sportiff Grasshoppers 23-44
2. TopKip Lions 24-42
3. Jolly Jumpers 22-24
4. Triple ThreaT 22-20
5. Startportaal Binnenland 23-20
Elite B
6. Den Helder Suns 24-26
7. Zorg en Zekerheid Leiden 23-12
8. QSTA United Bemmel 24-12
9. Basketball Academy Limburg 23-8