Landsmeer 21 februari 2024 – Het is het team van TopKip Lions voor het tweede jaar op rij gelukt om de finale van de Carla de Liefde Trofee te bereiken. Was het vorig jaar nog verrassend dat de ploeg uit Landsmeer de finale haalde, dit jaar lag het als de nummer twee in de dameseredivisie in de lijn van de verwachtingen. Woensdagavond werd Startportaal Binnenland met 71-59 verslagen.

In de competitie wist TopKip Lions de drie eerdere wedstrijden tegen Binnenland te winnen. Dat was echter geen garantie dat het in de halve finale van de beker ook zou gaan gebeuren. Dit soort wedstrijden brengt vaak extra kracht in teams naar boven.
De ploeg van coach Chris van Kampen begon echter vlijmscherp aan de wedstrijd. Myrthe den Heeten en Claire Hirman zorgden met een drietje en een drive meteen voor een 5-0 voorsprong. Een drietje van Charlotte van Kleef en scores van wederom Den Heeten en Pengel en de stand was ineens 12-2. Maar Startportaal Binnenland vocht terug. 5 punten van Gabriëlle van den Bosch en het gat was tot op twee punten gedicht. Het schudde TopKip Lions weer wakker. Vogelaar, Etienne en Van der Keijl zorgden na het eerste kwart voor een 17-11 stand.
In het tweede kwart werd de voorsprong gestaag uitgebreid. Coach Van Kampen kon doorwisselen en zo schoot de jonge Lisa van Roemburg ook haar eerste punten raak, 23-13. Een time-out van Binnenland zorgde voor een fellere tegenstander, maar ook voor de nodige fouten, vrije worpen en dus scores voor TopKip Lions. Even was het schrikken als Charlotte van Kleef door haar enkel gaat. De schade lijkt mee te vallen, maar Van Kampen houdt haar voorzichtigheidshalve een groot deel van de rest van de wedstrijd op de bank. De rust werd met een voorsprong van 38-25 ingegaan.

Binnenland startte de tweede helft sterk. De topscorer van de eredivisie, Marlou de Kleijn, pakte haar eerste punten en Binnenland kwam terug tot 38-32. Een time-out van TopKip Lions stopte echter de Barendrechtse flow en TopKip Lions nam het stokje over. Zonder dat Binnenland eraan te pas kwam, scoorde TopKip Lions 11 punten op een rij (Den Heeten, Hartman, Etienne en Pengel). TopKip Lions is sterk en laat zich niet zo snel van de wijs brengen. Met een comfortabele 58-44 werd het laatste kwart in gegaan.
Tot halverwege het vierde kwart ging de wedstrijd gelijk op. TopKip Lions breidde de voorsprong uit naar 71-51, maar daarna was de koek op. Binnenland kwam nog iets terug, maar bij het eindsignaal stond er een stand van 71-59 op het bord. TopKip Lions weet voor het tweede jaar op rij de finale van de Carla de Liefde Trofee te halen.
Ook deze wedstrijd zat het verschil tussen TopKip Lions en de tegenstander in het schotpercentage (45,6% vs 32,8%). En ook nu liet het aantal assists zien, dat de speelsters van Landsmeer elkaar beter wisten te vinden dan dit bij de ploeg uit Barendrecht het geval was (17 vs 8).

In de Bekerfinale treft TopKip Lions dit jaar het ijzersterke Grasshoppers. Verdere gegevens over wanneer deze wedstrijd zal plaatsvinden, volgen nog.
Komend weekend heeft TopKip Lions geen wedstrijd. Op zaterdag 2 maart wordt om 17.30 uur in sporthal Cleyn Duin in Katwijk gespeeld tegen Grasshoppers.

Scores: Myrthe den Heeten 13, Charlotte van Kleef 13, Lindsay Pengel 12, Claire Hirman 9, Richelle van der Keijl 9, Epiphany Etienne 6, Janna Vogelaar 5, Lisa van Roemburg 2, Kim Hartman 2
Kwartstanden: 17-11, 38-25, 58-44, 71-59