Landsmeer 9 maart 2024 – TopKip Lions won afgelopen zaterdagavond gedecideerd van Startportaal Binnenland. Daarmee staat dit seizoen de teller op vijf overwinningen op de nummer 4 in de dameseredivisie: 4 reguliere eredivisiewedstrijden en de halve finale van de beker. Zonder één moment echt in de problemen te komen werd Binnenland met 82-72 aan de zegekar gebonden.

Voor het begin van de wedstrijd werd stilgestaan bij het overlijden van clubicoon Saskia Duikers, die vorige week zaterdag op 64-jarige leeftijd overleed. Zij speelde in de jaren tachtig een belangrijke rol in de vrouwentak van de vereniging en mede door haar promoveerde het eerste damesteam toen naar de promotiedivisie. Ook de afgelopen jaren was zij nog actief voor Landslake Lions. Zij zal gemist worden…..

Na de minuut stilte werd gestart met de wedstrijd. Coach Van Kampen kon deze wedstrijd geen beroep doen op Tanya Bröring, Emma de Wit, Lies van Straaten, Epiphany Ettienne en Pleun Emmelot, waardoord de Landsmeerse bank flink gevuld was. Of het hieraan lag is onduidelijk, maar het werd een onrustig treffen. TopKip Lions was duidelijk de betere partij en het publiek hield ook de hele wedstrijd vertrouwen in de overwinning, maar telkens als de ploeg uit Landsmeer leek uit te lopen, kwam Binnenland terug in de wedstrijd. Coach Chris van Kampen leek niet tevreden met zijn ploeg, was op zoek naar de juiste samenstelling en wisselde heel frequent door, maar onrustig bleef het.

TopKip Lions ging goed van start. De sprongbal werd gewonnen en Claire Hirman drive-de meteen naar de openingstreffer. Een driepunter van Charlotte van Kleef zette een 5-0 voorsprong op de teller. Binnenland kwam terug tot 5-2 maar toen bleven de scores even stil. In de bucket werd hard verdedigd door de ploeg uit Barendrecht, de Landsmeerse center werd regelmatig hard in de rug gelopen, maar dit werd niet afgestraft. Niettemin liep TopKip Lions langzaam uit met scores van Van Kleef, Pengel en een mooi schotje van Kim Hartman (11-4). Indy le Belle maakte een ijzersterke invalbeurt, scoorde een driepunter en een drive. TopKip Lions leek elkaar steeds beter te vinden en langzaamaan werd uitgelopen tot 25-16 na 10 minuten spelen.
Het tweede kwart begon met een sterke drive van Le Belle en een onderlangsje van Myrthe den Heeten. Ondertussen verdedigde Lindsay Pengel de topscorer van Binnenland, Marlou de Kleijn, uiterst sterk. In de eerste helft kwam zij niet verder dan 3 punten. De jonge Lisa van Roemburg ging zich ook met de score bemoeien en zorgde voor een 31-19 voorsprong. De nog jongere Janna Vogelaar pakte ook 4 mooie punten en zo stond er een 37-25 stand op de borden. Een time-out van Lions werkte vervolgens averechts. Het was niet de Landsmeerse ploeg die verder ging met uitlopen, maar Binnenland kwam door een aantal driepunters sterk terug. In de rebound werd TopKip Lions regelmatig afgetroefd door het team uit Barendrecht en zo kregen zij vaak meerdere kansen op scoren. Bij een ruststand van 41-38 lag de wedstrijd ineens weer open.

Na de rust zorgden Richelle van der Keijl en Charlotte van Kleef er binnen 3 aanvallen voor een 48-38 stand en was er weer een gaatje geslagen. Niettemin brachten wissels weer onrust in het team en Binnenland sloop door een sterke periode van De Kleijn terug tot 52-51. Het schudde TopKip Lions wakker. Door goede druk op de guards brachten intercepties en fastbreaks van Lindsay Pengel en Indy le Belle weer wat lucht in de stand, 63-54.
In het laatste kwart bleef de voorsprong rond de 10 punten schommelen. Claire Hirman maakte dit kwart de voor haar zo karakteristieke lay-up’s. Een monsterblock van Myrthe den Heeten bezegelde de wedstrijd. Met een stand van 82-71 waren er weer twee punten binnen.
Ook deze wedstrijd maakte het schotpercentage weer een enorm verschil ((53% vs 39,7%). TopKip Lions had ook meer assists en onderscheppingen en minder balverlies dan de tegenstander uit Barendrecht.

Volgende week zaterdag, 16 maart, speelt TopKip Lions om 19.00 uur in Haarlem tegen Triple ThreaT.

Kwartstanden: 25-16, 41-38, 63-54, 82-72
Scores: Charlotte van Kleef 19 (8 op 10), Lindsay Pengel 11, Indy le Belle 10, Richelle van der Keijl 10, Myrthe den Heeten 8, Claire Hirman 6, Janna Vogelaar 6, Lisa van Roemburg 6, Kim Harman 4, Mia Lieverst 2