Haarlem – De basketballsters van TopKip hebben een daverend succes behaald door met winst op het Haarlemse Triple ThreaT door te stoten naar de finale van de Nationale Beker. TopKip Lions speelde een fenomenaal eerste kwart en legde daarmee de basis voor de overwinning, 52-85.

De nationale beker bij de vrouwen heet sinds 2010 de Carla de Liefde Trofee. Het verbinden van haar naam aan de trofee voor de bekerwinnaar is een eerbetoon aan een van de beste Nederlandse speelsters ooit. Carla de Liefde, die in 2006 op 56-jarige leeftijd overleed, kwam maar liefst 185 keer uit voor het Nederlands team. Daarmee staat ze op de lijst van recordinternationals op de tweede plaats achter Anita Blangé.

TopKip Lions, dat dit seizoen een ongelukkige start had en door verlies van de eerste 6 wedstrijden nu uitkomt in de Elite B, heeft het team weer aardig op de rit en trof voor de halve finale van de Nationale Beker het team van voormalig Lions coach Laki Lakner, Triple Threat uit Haarlem. Dit team komt wel uit in de Elite A en strijdt om plek drie in de dameseredivisie. Het is niet ondenkbaar dat TopKip Lions als de nummer 6 hen nog treft in de Play-Offs, die later in dit seizoen zullen plaatsvinden.

Gisteravond werd echter geknokt om een plaats in de finale van de Carla de Liefde Trofee. Hoewel Triple Threat de score nog wel opende, was het daarna een stortvloed van Landsmeerse punten. De ploeg van coach Chris van Kampen deed haar reputatie als best scorende ploeg in de eredivisie (gemiddeld 75 punten per wedstrijd) eer aan. De starting five onder aanvoering van Lindsay Pengel loodste TopKip Lions naar een 6-25 stand na 10 minuten spelen. Triple Threat werd compleet weggespeeld.
Ook in het tweede kwart zakte TopKip Lions niet in. Driepunters van Myrthe den Heeten en Charlotte van Kleef en scores van Lindsay Pengel en Epiphany Etienne zorgden voor een gestage toename van de voorsprong. Coach Van Kampen verraste vriend en vijand door oud-gediende Molly McDowell ook nog even in te zetten. Triple Threat pakte dit kwart wel haar meeste scores, maar dat waren er nog altijd minder dan TopKip Lions door het netje wist te gooien.
Bij rust staat het 26-49, TopKip Lions heeft al 8 driepunters weten te raken en duidelijk is dat de tegenstander uit Haarlem voor een vrijwel onmogelijke opdracht staat. TopKip Lions in deze vorm is lastig te bedwingen.

En dat bleek ook in de tweede helft. Twee driepunters van Myrthe den Heeten (28-55) deden coach Lakner vluchten in een time-out. Even leek het er nog op dat Triple Threat wist terug te krabbelen (35-57), maar een landsmeerse time-out stopte ook deze poging. Het derde kwart wordt afgesloten met 4 punten van Claire Hirman en een 36-65 voorsprong.
Het vierde kwart wordt professioneel uitgespeeld. TopKip Lions is geen seconde in gevaar geweest deze wedstrijd en weet een ruime overwinning binnen te halen, 52-85.

TopKip Lions liet ook deze wedstrijd weer zien, de beschikking te hebben over fantastische schutters. Van de 22 geschoten driepunters werden er maar liefst 14 geraakt (64%), 6 door Myrthe den Heeten, 4 door Charlotte van Kleef, 2 door Claire Hirman en ook 2 door Lindsay Pengel.  TopKip Lions was überhaupt goed op schot, want 13 van de 17 vrije worpen eindigden in het netje (76%).
Het Landsmeerse TopKip Lions was behalve in de scores ook heer en meester in de rebound. Aan het eind van de wedstrijd werd duidelijk dat TopKip Lions bijna 65% van de terugkaatsers weet te pakken (61 vs 33 rebounds).

Op zaterdag 25 maart wordt de finale van de Carla de Liefde Beker gespeeld. Wie de tegenstander van TopKip Lions wordt, zal vanavond worden uitgevochten in een wedstrijd tussen Den Helder Suns en Startportaal Binnenland.

Scores: Myrthe den Heeten 25 (6 op 10 driepunters), Lindsay Pengel 19 (11 rebounds, 5 assists), Charlotte van Kleef 17 (4 op 6 driepunters, 10 rebounds), Claire Hirman 10, Epiphany Etienne 9, Janna Vogelaar 4, Molly McDowell 1

 

3

Afbeelding 1 van 7