Jildis Pronk overleden

Vandaag bereikte ons het verdrietige bericht dat onze oud-speelster Jildis Pronk op 43-jarige leeftijd is overleden.

Jildis kwam in 1990 op 11-jarige leeftijd bij Landslake Lions basketballen. Daarvoor speelde ze in de jeugd van BV Amsterdam.

Jildis was een pure pointguard. In het seizoen 1994-1995 maakte ze haar debuut in de eredivisie onder coach Martin Feitsma. Ze is dan 15 jaar en wordt aan het eind van het seizoen gekozen tot rookie van het jaar.

Een jaar later leidt Jildis het juniorenteam van de Lions naar een nationaal kampioenschap. Arie Gorissen is dan haar coach. In 1997 deed het eerste team van coach Feitsma voor het eerst mee om de prijzen. In de halve finale van de Final Four van de bekercompetitie levert de zeventienjarige Jildis in de laatste minuut met een driepunter een essentiële bijdrage aan het bereiken van de finale.

In 1999 krijgt Jildis een aanbod om in Lieshout te komen spelen bij een team dat gesponsord werd door een frisdrankproducent. Ze blijft daar een seizoen om daarna haar carrière voort te zetten bij BV Lely in Amsterdam onder coach Robert Nagel, waar het seizoen 2002-2003 bekroond werd met een landstitel.

Inmiddels werd Jildis door coach Meindert van Veen ook uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het nationale team. De status van international en het landskampioenschap maken haar basketballloopbaan compleet.

Het seizoen daarop keert ze terug naar Landsmeer voor twee seizoenen, om vervolgens weer naar Lely te vertrekken. Daar speelt ze nog drie jaar alvorens haar glanzende carrière in 2008 te besluiten.

Jildis laat haar moeder Dorette (oud-speelster en trainster bij Landslake Lions) en haar dochter Noema achter.

Bij Landslake Lions bewaren we goede herinneringen aan haar. Jildis was klein van stuk en niet iemand die buiten het veld graag op de voorgrond trad. Maar in het veld was ze een echte leider. Verliezen was voor haar een onverteerbare optie. En ze had een groot hart.

We wensen haar nabestaanden heel veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies.