Jolly Jumpers blokkeert weg naar Finale Final Four

Weert, 22 december 2023 – TopKip Lions won in de competitie twee keer van Jolly Jumpers, maar op het moment supreme, toen het om de prijzen ging, wist de Landsmeerse ploeg deze lijn niet door te zetten. In de halve finale van de Final Four, waar gestreden wordt om het winterkampioenschap van Nederland, verloor TopKip Lions na een spannende wedstrijd met 62-68 van de ploeg uit Tubbergen.

Het is een bijzonder Final Four dit weekend. Daar waar normaal de top-4 strijdt om het winterkampioenschap, betrof het deze keer de top-3 en de (gelote) gastvrouw. Basketbal Academie Limburg, de nummer laatst van de eredivisie, was dit jaar de gelukkige vereniging die de Final Four mocht organiseren. Het gevolg was dat de nummer 1 Grasshoppers in de halve finale de hekkensluiter van de competitie trof. Grasshoppers speelde vrijdagavond dan ook een opwarmertje voor de Finale van de Final Four en won met ruime cijfers (100-50). Dat terwijl de nummer 2 en 3 van de eredivisie echt aan de bak moesten.

In de laatste onderlinge strijd had TopKip Lions al ervaren dat Jolly Jumpers, de nummer 3 in de eredivisie, een niet te onderschatten ploeg was. Toen werd er slechts met één punt verschil gewonnen en toen lag het probleem ook in het laatste kwart van de wedstrijd. Ook vrijdagavond in Weert waren de laatste 10 minuten weer cruciaal, echter nu werd er verloren.

Lindsay Pengel opende de score van de wedstrijd. Het eerste kwart was tekenend voor het verloop van de hele wedstrijd. Het was stuivertje wisselen, waarbij de ploegen elkaar niets toegaven. Na 10 minuten was de stand dan ook in volledig evenwicht, 18-18. Pengel en Van Kleef scoorden dit kwart ieder 6 punten.
In het tweede kwart leek Jolly Jumpers uit te lopen en nam een 4 punts-voorsprong, maar TopKip Lions liet zich niet gek maken en kwam met een score van Epiphany Etienne weer voorbij de Tubbergse ploeg, 25-24. Maar Jolly Jumpers was niet van de wijs en zorgde weer voor een 6 punten achterstand (27-33) voor Lions. Een time-out van coach Chris van Kampen zette het Landsmeerse team weer op de rails en met 5 punten van Richelle van der Keijl stond er een stand van 32-34 met rust op het scorebord.

In de tweede helft lijkt TopKip Lions de slag te pakken te hebben en zonder tegenscores stond het binnen enkele minuten ineens 41-34. TopKip Lions verzuimde echter door te pakken en Jolly Jumpers kon weer bijna langszij komen. Een score van Janna Vogelaar betekende 46-43 na drie kwarten spelen.
Ook in het vierde kwart startte de Landsmeerse ploeg aan de hand van Richelle van der Keijl weer goed en werd uitgelopen naar 51-46. Maar dan lijkt de pijp leeg. Minutenlang weet TopKip Lions niet tot scoren te komen. Bij een 51-55 stand nam Van Kampen wederom een time-out, maar de flow van de Tubbergse ploeg is niet meer te stuiten, ondanks 10 punten op rij van Lindsay Pengel. Jolly Jumpers geeft de voorsprong niet meer uit handen, ook al komt TopKip Lions met 60-61 en 62-64 nog dichtbij. Met een stand van 62-68 wordt de tweede verliespartij van het seizoen geïncasseerd en kon de teleurgestelde ploeg huiswaarts keren.

Op zaterdagmiddag speelde Grasshoppers de finale tegen Jolly Jumpers. Grasshoppers als de afgetekende nummer 1 in de competitie won de wedstrijd redelijk eenvoudig (81-60) en beloonde zich na de Supercup met de tweede prijs van dit seizoen.

Scores: Lindsay Pengel 19, Richelle van der Keijl 18 (13 rebounds), Charlotte van Kleef 8, Janna Vogelaar 6, Epiphany Etienne 5, Myrthe den Heeten 3, Kim Hartman 3


Foto: Peter den Heeten