Mega-overwinning TopKip Lions op ZZ Leiden

Leiden 6 januari 2024 – Het damesteam van TopKip Lions is het jaar goed gestart. In Leiden werd de nummer 7 uit de eredivisie met ruime cijfers verslagen. Met een eindstand van 38-105 was TopKip Lions heer en meester en was ZZ Leiden kansloos.

Het was de grootste overwinning van TopKip Lions dit seizoen, maar niet de grootste in de eredivisie. Die eer is voor Grasshoppers in hun wedstrijd tegen Binnenland (45-118) afgelopen november, maar de 68-punten winst op ZZ Leiden proefde niettemin heel goed voor de ploeg van Chris van Kampen. TopKip Lions ging verder met waar het in 2023 in de eredivisie mee gestopt was, winnen!

De wedstrijd werd begonnen zonder Janna Vogelaar, die tijdens een kersttoernooi een lichte blessure opliep. Ook de niet geheel fitte Epiphany Etienne werd door Van Kampen aan de kant gehouden. Van Kampen bevindt zich echter in een luxe positie met een grote selectie van ervaren speelsters en jonge talenten. Het verlies van beide speelsters werd zonder problemen opgelost.

TopKip Lions startte de wedstrijd met een hoge intensiteit en van de eerste 8 Landsmeerse aanvallen werden er 7 met een score afgerond. Binnen 4 minuten stond er een 3-17 stand op de borden, waarvan 8 punten uit de handen van Charlotte van Kleef kwamen. Ook Richelle van der Keijl werd met 6 punten goed onder het bord gevonden. Voor coach Van Kampen het moment om te gaan wisselen om zijn overige speelsters ook de nodige speelminuten te gunnen. Twee driepunters van respectievelijk Kim Hartman en Indy le Belle vergrootte de voorsprong naar 5-23 en na 10 minuten spelen stond er dan ook een comfortabele 9-26 stand op het scorebord.
In het tweede kwart opende de jonge Lisa van Roemburg met een driepunter de score. Een sterke defense van Claire Hirman leverde balwinst voor TopKip Lios op, waarna zij zelf de score voor haar rekening nam. Het is het kwart van de driepunters, want na Van Roemburg knallen Myrthe den Heeten en Indy le Belle er beiden ook nog twee in. TopKip Lions was deze wedstrijd sterk vanaf de driepuntslijn, maar liefst 12 van de 26 3-puntspogingen werden verzilverd (46%). Met rust kan met een tevreden gevoel de kleedkamer opgezocht worden, 22-57.

In de eerste 5 minuten van de tweede helft weet TopKip Lions ZZ Leiden van score af te houden. Mede door 4 intercepties van Myrthe den Heeten weet de Landsmeerse ploeg de voorsprong uit te bouwen tot 22-66. TopKip Lions pakte deze wedstrijd overigens maar liefst 16 steals, ZZ Leiden lukte dat maar één keer. Ook in de rebound heerste TopKip Lions met 51 versus 30 rebounds. Charlotte van Kleef bleef ook dit kwart degelijk spelen met scores, maar ook de nodige assists. Een sterke fase van Emma de Wit met de nodige punten en steals zorgde voor een 30-81 stand na 3 kwarten spelen.
De laatste 10 minuten beginnen wat rommelig. Wederom weet TopKip Lions 6 minuten lang ZZ Leiden op de ‘0’ te houden, maar weet zelf ook maar amper het netje te vinden. Maar na 5 minuten pakte TopKip Lions het toch weer goed op. Zoals de hele wedstrijd al gebeurde werd het tempo hooggehouden. Kim Hartman scoorde na een fake met een eenvoudige lay-up het honderdste punt (taart!!). Het was een genot om haar weer vrijuit te zien spelen deze wedstrijd. Met een driepunter van Emma de Wit werd de wedstrijd geëindigd met een alleszeggende stand van 38-105. Maar liefst 6 speelsters eindigden in de dubbele cijfers.

Scores: Charlotte van Kleef 18 (6 assists, 8 rebounds), Richelle van der Keijl 13 (11 rebounds), Myrthe den Heeten 15 (5 steals), Indy le Belle 15, Emma de Wit 12, Kim Hartman 11, Lindsay Pengel 7, Lisa van Roemburg 7, Pleun Emmelot 4, Claire Hirman 3

Fot: Peter den Heeten