Parijs, 22-23 juni 2024 – TopKip Lions speelsters Myrthe den Heeten en Charlotte van Kleef zullen komend weekend, 22-23 juni 2024, weer deelnemen aan de QUAI54 World Streetball Championships in Parijs. Vorig jaar verraste de ploeg vriend en vijand door met Concrete Lions tweede van de wereld te worden.

Naast Den Heeten en Van Kleef doen dit jaar ook weer Laura Westerik, Janiek van Veen, Jill Bettonvil, Janine Guijt, en Jade Blagrove mee. Daar waar Richelle van der Keijl er vorig jaar wel bij was, is zij in verband met een vakantie afwezig. Zij wordt vervangen door Rowie Jongeling. Coach van dit team is wederom Mitchell Lieveld.

Het Nederlands Team met Den Heeten en Van Kleef, ook dit jaar onder de naam Concrete Lions, mag meteen aan het hoofdtoernooi deelnemen en start op zaterdag met de kwartfinale. De kwalificatieronde vindt op vrijdag 21 juni plaats. Het wedstrijdprogramma is nog niet bekend gemaakt.
Op zaterdag 22 juni is er een dunkcontest met onder meer Joel Henry (G-B), Piotr Grabowsky (Pol), New Williams (VS) en Donovan Hawkins (VS). Ook zal er een driepuntswedstrijd plaatsvinden.

Het belooft net als vorig jaar weer een fantastisch evenement te worden. QUAI54 vindt nu voor de 21e keer plaats. In 2014 deed er voor het eerst een Nederlands mannenteam (Open Run) mee aan deze wereldkampioenschappen. Het WK staat pas sinds 2021 ook open voor vrouwenteams. Deden er vorig jaar nog 14 nationaliteiten mee, dit jaar al 21.

In 2021 won bij de vrouwen het Spaanse El Palo. In 2022 won ‘I can Play’ met de Franse topper Lisa Berkani. Vorig jaar deed er voor het eerst ook een Nederlands vrouwenteam mee. Met Van Kleef, Den Heeten en ook Van der Keijl in de gelederen werd dit team meteen tweede van de wereld (zie foto). In de finale werd verloren van Paris Basket 18.

QUAI54 is ongekend populair. Binnen een dag waren de tickets weer uitverkocht. Het 5×5 urban toernooi ademt de sfeer uit van een 3×3 toernooi en wordt gecombineerd met een hip-hop festival. Net als het 3×3 basketball is de sport streetball op de ‘street’ ontstaan. Behalve dat het in de buitenlucht op geweldige locaties plaats vindt, is er naast de 5×5 basketballcompetitie ook een dunkcontest, een driepunts-shootcontest en een halfcourt shotcontest. Ook de regels zijn iets anders en wat minder formeel dan bij het traditionele basketball. Een DJ begeleidt het hele toernooi. Het is een sport die groot is geworden in New York en ieder jaar zijn er ook NBA-spelers aanwezig. Het event wordt door Footlocker en Jordan gesponsord.

Deze keer wordt er gespeeld in het Stade Pierre de Coubertin, daar waar vorig jaar nog Roland Garros het podium was voor dit WK. De jaren daarvoor werd er zelf onder de Eiffeltoren gespeeld, maar daar zijn nu de stadions voor de Olympische spelen reeds opgebouwd.

Volg de World Streetball Championships via instagram: https://www.instagram.com/quai54wsc/