Landsmeer 21 oktober 2023 – Debutant ZZ Leiden kon één kwart dromen, maar in het tweede kwart boog TopKip Lions de achterstand al om in een voorsprong, om vervolgens in de tweede helft niets meer van de tegenstander heel te laten. TopKip Lions speelde geen goede wedstrijd, maar trok niettemin toch eenvoudig de winst naar zich toe, 76-38.

Na de moeizame wedstrijd vorige week tegen BAL, hoopte het thuispubliek dat TopKip Lions dit weekend een betere prestatie zou neerzetten. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Verrassend werd de sprongbal verloren en nam debutant ZZ Leiden, 7e in de dameseredivisie, brutaal een 0-8 voorsprong. TopKip Lions speelde het eerste kwart als een ‘kip zonder kop’ en holde mee met ZZ Leiden. En ZZ Leiden kon dat beter dan de nummer 1 in de eredivisie.
Pas na ruim 3 minuten scoorde Richelle van der Keijl de eerste score voor de Landsmeerse ploeg. Maar daarmee was het leed niet geleden. ZZ Leiden had zich goed voorbereid op het lengteoverwicht en het lukte TopKip Lions dan ook niet om die uit te buiten, In tegendeel. Bij een stand van 4-12 nam Chris van Kampen een time-out. Met rake vrije worpen van Lies van Straaten en een score van de 14-jarige debutante Mia Lieverst verkleinde TopKip Lions puntje voor puntje de achterstand, tot 14-15 na 10 minuten spelen.
Epiphany Etienne zorgde in het tweede kwart met een driepunter voor de eerste voorsprong, die TopKip Lions de rest van de wedstrijd ook niet meer uit handen zou geven. De verdediging van de Landsmeerse ploeg werd steeds strakker en in de aanval moest ZZ Leiden steeds vaker aan de noodrem trekken. Zes punten van Charlotte van Kleef dit kwart en twee laatste vrije worpen van Lindsay Pengel leidde uiteindelijk tot een 33-25 ruststand.

Na rust opende ZZ Leiden met een driepunter nog wel de score, maar de rest van de tweede helft lukte het de Leidse debutant om nog slechts 10 punten te maken. TopKip Lions breidde de voorsprong steeds verder uit zonder ook echt aanvallend te excelleren. Indy le Belle schoot met een driepunter 46-30 op de borden en het derde kwart werd met een 54-33 stand afgesloten.
Ook in het vierde kwart werden in de verdediging de behendige jonge speelsters van Leiden goed opgevangen door de meer ervaren ploeg van TopKip Lions. Aanvallend kwam Lies van Straaten met 7 punten goed op dreef. Maar ook de jongere speelsters lieten zich dit kwart weer goed zien. Onze 17-jarige rookie Janna Vogelaar speelde weer onbevreesd en maakte een aantal mooie lay-up’s. Ook Mia Lieverst leek weinig last te hebben van zenuwen en pakte een mooie rebound en score.
Met een haar eerste driepunter in eredivisie scoorde de 18-jarige Pleun Emmelot de laatste punten van de wedstrijd. TopKip Lions won met 76-38 en alle 12 speelster op het scoresheet pakten hun minuutjes mee.

TopKip Lions staat nu met 5 gewonnen wedstrijden samen met Grasshoppers aan kop van de dameseredivisie. Het is ondertussen al aardig duidelijk geworden wie de top-4 van dit seizoen in de competitie zijn (TopKip Lions, Grasshoppers, Triple ThreaT en Binnenland).
Volgende week staat de topper tegen Sportiff Grasshoppers op het programma. Op zaterdag 28 oktober speelt TopKip Lions om 20.30 uur in sporthal Cleyn Duin in Katwijk tegen de medekoploper.
Een week later, op zaterdag 4 november, is weer de volgende thuiswedstrijd. Om 19.30 uur wordt dan tegen Triple ThreaT gespeeld in onze eigen ICL.

Scores: Janna Vogelaar 15, Epiphany Etienne 13, Charlotte van Kleef 12, Lies van Straaten 11, Lindsay Pengel 7, Richelle van der Keijl 6, Mia Lieverst 5, Indy le Belle 3, Pleun Emmelot 3, Emma de Wit 1

foto: Peter den Heeten