Landsmeer 22 oktober 2023 – Vorig seizoen werd de 17-jarige Janna Vogelaar rookie of the year van de vrouweneredivisie. Gisteravond werd de jonge speelster van TopKip Lions ‘lady of the game’ met 15 punten. Week op week staat ze te spelen alsof ze al jaren deel uitmaakt van het team van TopKip Lions en gisteravond zette ze ook weer een puike wedstrijd neer. Maar er is meer jeugd van TopKip Lions dat op de deur klopt. Eerder dit seizoen debuteerden de 18-jarige Pleun Emmelot en de 20-jarige Lisa van Roemburg bij het dameseredivisieteam van TopKip Lions, gisteravond was het de beurt aan de 14-jarige Mia Lieverst.

Het is ieder seizoen weer de vraag welke jeugd doorbreekt en in staat is om de dameseredivisie te spelen. Soms zijn ze jong en soms heel jong. Vorig seizoen lukte dat Janna Vogelaar en zij is een aanwinst voor TopKip Lions gebleken. Mia Lieverst is 14 jaar en lijkt de jongste Lions-speelster in de eredivisie te zijn geworden. Zij is enkele maanden jonger dan Beau Baars, die in 2010 als 14-jarige debuteerde bij toen nog Probuild Lions.

14 jaar is jong, maar niet uniek. Af en toe komt het voor dat extreem jonge speelsters hun eerste stappen in de eredivisie zetten. Zo debuteerde teamgenote Charlotte van Kleef ook op (nog net) 14-jarige leeftijd bij Lekdetec uit Bemmel. Nederlands Team captain Laura Cornelius was ook 14 jaar, net als international Laura Westerik toen zij hun eerste ballen scoorden in de eredivisie. Het kan zelfs nog jonger. Anne van Vlijmen, op dit moment uitkomend voor Startportaal Binnenland, debuteerde in 2011 zelfs op 12-jarige(!) leeftijd bij Lekdetec in Bemmel, in dezelfde wedstrijd als Charlotte van Kleef debuteerde. We hebben geen diepgaand onderzoek gedaan, maar Anne lijkt vooralsnog de jongste speelster ooit in de dameseredivisie.

Een debuut is één, maar vervolgens ook in staat zijn om je staande te houden in de dameseredivisie is twee. We zullen zien wat de toekomst brengt. Janna Vogelaar lijkt in elk geval een blijvertje.


foto: Peter den Heeten