Parijs, 1-2 juli 2023 – Komend weekend zullen TopKip Lions speelsters Charlotte van Kleef en Myrthe den Heeten in een team met andere Nederlandse internationals onder toeziend oog van Michael Jordan deelnemen aan de World Streetball Championships in Parijs, beter bekend onder de naam QUAI 54. Het openlucht event, dat voorheen aan de voet van de Eiffeltoren gespeeld werd, vindt nu op 1 en 2 juli plaats in het Stade Roland Garros. Het event ademt de sfeer uit van een 3×3 toernooi en wordt gecombineerd met een hip-hop festival.

QAUI 54 vindt dit jaar voor de 20e keer plaats. In 2003 werd het mondiale streetballtoernooi voor het eerst georganiseerd. Dit jaar doen er 14 verschillende landen mee, verdeeld over alle continenten. Het 5×5 toernooi heeft veel weg van de 3×3 internationale toernooien. Net als het 3×3 basketball is de sport streetball op de ‘street’ ontstaan. Behalve dat het in de buitenlucht op geweldige locaties plaats vindt, is er naast de 5×5 basketballcompetitie ook een dunkcontest, een driepunts-shootcontest en een halfcourt shotcontest. Ook de regels zijn wat minder formeel dan bij het traditionele basketball. Een DJ begeleidt het hele toernooi. Het is een sport die groot is geworden in New York en ieder jaar zijn er ook NBA-spelers aanwezig. Het event wordt door Footlocker en Jordan gesponsord en voormalig NBA-grootheid Michael Jordan is dan ook altijd present.

In 2014 deed er voor het eerst een Nederlands mannenteam (Open Run) mee aan deze wereldkampioenschappen en ook dit jaar is dit team van de partij. Het WK staat pas sinds 2021 ook open voor vrouwenteams. Voor inschrijving gelden strikte eisen voor wat betreft het niveau en er wordt slechts een beperkt aantal teams toegelaten. In 2021 won het Spaanse El Palo met Spaans international Laia Flores en 3×3 wereldtopper Aitana Quevas in de gelederen. Vorig jaar won ‘I can Play’ met de Franse topper Lisa Berkani. Het is dit jaar voor het eerst dat er ook een Nederlands vrouwenteam aanwezig is.
Behalve Myrthe den Heeten en Charlotte van Kleef zijn ook de internationals Janine Guyt, Laura Westerik, Janiek van Veen, Jill Bettonvill, Richelle van der Keijl en Jade Bladgrove van de partij. Mitchel Lieveld gaat mee als coach.
Aan het elite vrouwentoernooi nemen 8 topploegen deel uit verschillende landen.

Het wedstrijdprogramma is nog niet bekend gemaakt. Volg de World Streetball Championships via instagram: https://www.instagram.com/quai54wsc/