Zonder vrijwilligers geen Lions Basketbal Dames 1, zonder Lions Dames 1, geen eredivisie basketball in Landsmeer!

Ferdinand van Veen

De vrijwilligers bij Landslake Lions vormen zonder twijfel de motor van ons team. Zonder vrijwilligers hebben we geen jury tafel,  geen hulp tijdens het op en af bouwen, geen livestream, geen leuke wedstrijdfoto’s en ga zo maar door. Gelukkig willen veel mensen zich inzetten voor ons team (basketballers en niet-basketballers), voor én achter de schermen, en werkzaamheden verrichten voor de club. Daarom willen wij onze vrijwilligers “In het zonnetje zetten!”

Diana de Jong heeft in de vorige editie het stokje doorgegeven aan Ferdinand van Veen. Ondertussen is Ferdinand met “vrijwilligers-pensioen” maar hij heeft heel veel jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan onze dames 1. Wij zijn benieuwd hoe Ferdinand deze tijd heeft ervaren, en we zijn nieuwsgierig om meer te weten te komen over de man achter de microfoon!

Kan je wat meer over jezelf vertellen? Wie ben je? Waar kom je vandaan?
Ik ben Ferdinand van Veen, geboren in Amsterdam en woon al heel lang in Landsmeer.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben directeur van een basisschool in Amsterdam-Noord.

Hoelang ben je al actief geweest bij de Lions?
O jee, dat weet ik niet meer precies. Nu ik er wat langer over nadenk schat ik vanaf 1985.

Wat betekent basketball voor jou en heb je het zelf ook gedaan?
Basketball vind ik een leuke en attractieve sport. En ja, ik heb zelf ook gebasketbald. Het was niet mijn eerste sport. Ik ben ooit met voetbal bij IVV begonnen. Omdat ik het vaak niet met de scheidsrechters eens was, werd ik door de vereniging uitgedaagd om zelf de scheidsrechter fluit op te pakken en ben jarenlang scheidsrechter geweest. Overigens tot ieders tevredenheid. Haha!! Vervolgens ben ik bij VCW gaan volleyballen. Was beregezellig, maar echt moe werd ik er niet van en ben toen overgestapt naar basketballvereniging Landslake Lions. Heb altijd in leuke teams gespeeld, maar wilde wel altijd winnen. Al rap speelde een ‘oude’ kwaal op, namelijk het met regelmaat niet eens zijn met beslissingen van scheidsrechters. Totdat we met z’n allen doorkregen, dat het niet meer kunnen winnen van een wedstrijd niet aan de scheidsrechters lag. We zijn toen maar met het hele team gestopt.


Kun je vertellen over je bijdrage bij de Lions? Wat je allemaal gedaan hebt?

Best wel wat. Ik ben ooit als lid van de activiteitencommissie begonnen. Van het één kwam het ander, zoals: het meehelpen bij het maken van de clubkrant, wekelijks op zondag verslag doen van de verrichtingen van de heren 1 en dames 1 bij de Lokale Omroep Landsmeer (radio), organiseren van clinics voor basisschoolleerlingen in Landsmeer en Oostzaan om meer jeugd enthousiast te maken voor basketbal, bestuurslid/penningmeester en voorzitter van de vereniging, aansluitend bestuurslid en penningmeester van Stichting Topsport Basketbal Landsmeer, jarenlang speaker bij de thuiswedstrijden van de dames 1, doen van allerhande praktische klusjes voor de Amerikaanse speelsters, en zo meer.

Waarom heb je Lions Dames 1 al die jaren een warm hart toegedragen?
Ik denk door een combinatie van factoren. Zoals het samenwerken met een groep van kundige en betrokken bestuursleden, voldoende vrijwilligers waar je ook op aan kunt, een deskundige jurytafel, betrokken en gezellige uitbaters van sportcafé De Remise, de respons uit het team, up to date website met verslagen, foto’s en nieuwsberichten, gezelligheid na de wedstrijd of klus.

Wat zou je willen zeggen tegen eventuele nieuwe vrijwilligers?
Je hebt er vast al een keer of zelfs meerdere keren aan gedacht om je aan te melden om te helpen. Doe het nu echt! En je zult ervaren hoe leuk het is. En zoals Diana de Jong al heeft gezegd: “Je krijgt er veel voor terug!”

Aan wie wil je het stokje doorgeven? En waarom?
Aan Lia de Groot. Zij is al jaren een vrolijke, betrokken en enthousiaste vrijwilliger. Zij doet o.a. de kassa en verkoopt de lootjes.

 

Ferdinand, bedankt voor alle jaren trouwe “dienst”. De toewijding, je tijd en energie tijdens de wedstrijden, hebben een geweldige toevoeging gehad voor de beleving van zowel het team als de toeschouwers.  Wij hopen je snel weer te kunnen zien bij een van onze wedstrijden, helaas nu aan de andere kant van het speelveld, maar daardoor niet minder belangrijk!

 

De meiden van Dames 1