Bemmel 29 november 2023 – Vorige week reisden de dames van TopKip Lions af naar Bemmel om de achtste finale van de beker te spelen. Waar andere eredivisieploegen promotiedivisionisten of zelf teams uit de eerste divisie troffen, waren Lions en United als enige twee eredivisionisten aan elkaar gekoppeld. Zoals verwacht werd het een eenvoudige avond. TopKip Lions won zonder al te veel inspanningen met 35-93 van de ploeg uit Bemmel.

QSTA United uit Bemmel kampt al enige tijd met grote personele problemen. Blessures bij Yordi Kathman, Yfke Hoek en Asa Kantebeen, een zwangerschap van Lisanne de Jonge en het vertrek van Anne van Vlijmen hebben de ploeg ernstig verzwakt. De Nederlands kampioen van 2017 is inmiddels weggezakt naar plaats 8 in de eredivisie en laat alleen nog BAL Limburg nog achter zich. TopKip Lions daarentegen staat op de tweede plaats in de competitie.

TopKip Lions was afgelopen jaar verliezen bekerfinalist. Toen werd nog van Den Helder verloren. In Bemmel was vanaf het begin van de wedstrijd duidelijk, wat de plannen van de Landsmeerse ploeg waren. Echts spannend werd het nooit. Zoals vaker opende Charlotte van Kleef met een driepunter de score. Samen met Richelle van der Keijl nam zij het leeuwenaandeel van de score in het eerste kwart voor haar rekening. Met een 14-30 stand na 10 minuten spelen was de basis gelegd voor een degelijke overwinning.
Coach Van Kampen kon deze wedstrijd dan ook al zijn speelster veel speeltijd geven en gaf zijn starting five wat rust. In het tweede kwart gunde TopKip Lions de tegenstander slechts 3 punten, maar scoorde zelf ook maar 18 punten. Niettemin was met een 17-48 stand met rust, de wedstrijd al wel gespeeld.
In de tweede helft lukt het de tegenstander uit Bemmel om slechts 9 punten per kwart te pakken. TopKip Lions scoorde er echter lustig op los. Met name Indy le Belle scoorde uit verschillende steals en was met 16 punten topscorer van het team.
Kenmerkend deze wedstrijd was dat Lions 50 procent van zijn schoten raakte en een knappe 40 procent op drietjes. QSTA schoot slechts 22 procent van zijn schoten raak. Ook de turnover battle was enorm in Lion’s voordeel: 31-17, met 19 steals voor Landsmeer.
Met een stand van 36-70 na 30 minuten en een eindstand van 35-93 was de klus voor TopKip Lions geklaard.
Inmiddels is de loting geweest en treft TopKip Lions Jolly Jumpers in de kwartfinale.

Scores: Indy le Belle 16, Richelle van der Keijl 15, Charlotte van Kleef 14, Lindsay Pengel 12, Janna Vogelaar 9, Lies van Straaten 9, Myrthe den Heeten 8, Emma de Wit 5, Epiphany Etienne 4, Claire Hirman 1