Zaterdag 13 januari 2024 – Het is TopKip Lions ook de tweede keer dit seizoen niet gelukt om koploper Grasshoppers te verslaan. Met een 66-93 eindstand was de ploeg uit Lansmeer niet opgewassen tegen de heersend landskampioen uit Katwijk.

De wedstrijd begon onrustig. Beiden ploegen tasten elkaar wat af, zonder dat er een goede aanval werd gelopen. Routenier Karin Kuijt opende uiteindelijk de score voor Grasshoppers. De ervaren international uit Katwijk maakte deze wedstrijd met uiteindelijk 28 punten het verschil tussen TopKip Lions en Grasshoppers. Hoewel Grasshoppers een 11-20 voorsprong nam, kon TopKip Lions met sterk spel van Janna Vogelaar, die al haar 9 punten in dit kwart maakte, in het eerste kwart nog enigszins aanhaken. Met een stand van 18-23 werd de hoop bij het vele publiek nog levendig gehouden.
Maar in het tweede kwart werd al snel duidelijk dat deze wedstrijd nooit de gekoesterde titanenclash tussen de twee koplopers van de dameseredivisie zou worden. Grasshoppers bouwde snel de voorsprong uit naar 18-29. Het verdedigde erg hard en fel. Een time-out van Chris van Kampen zette TopKip Lions enigszins op het spoor, want met scores van Kim Hartman en Richelle van der Keijl werd iets teruggekomen, maar niet voor lang. Daar waar in de afgelopen wedstrijden een goed schotpercentage werd behaald, was dat deze keer ver onder de maat. Met name de driepunters wilden niet vallen, terwijl dit toch normaliter een sterk wapen van de Landsmeerse ploeg is. Met rust was het al 34-47.

Het derde kwart deed TopKip Lions definitief de das om. Het waren vooral de Kuijt-zusters die Grasshoppers naar een 40-63 stand brachten. Het felle Katwijkse spel resulteerde in 21 keer balverlies bij TopKip Lions, terwijl daar slechts 5 steals tegenover stonden. Ook in de rebound pakte de Katwijkse ploeg 10 rebounds meer. Het maakte dat Grasshoppers 16 aanvallen meer had dan TopKip Lions. Met twee laatste scores van Emma de Wit stond het na 30 minuten spelen 46-69.
Het vierde kwart doofde uit. De wedstrijd was al lang geen wedstrijd meer. Myrthe den Heeten en Charlotte van Kleef gooiden er nog wat punten in, maar zonder ook maar één moment te hebben voorgestaan, moest TopKip Lions duidelijk haar meerdere erkennen in tegenstander Grasshoppers, 66-93. De komende tijd zal coach Van Kampen flink aan de slag moeten om zijn team voor te bereiden op de play-offs. Hij zal vooral moeten werken aan het vertrouwen van het team in zichzelf en aan de wetenschap, dat Grasshoppers zeker niet onverslaanbaar is.

Scores: Kim Hartman 14, Charlotte van Kleef 14, Janna Vogelaar 9, Richelle van der Keijl 7, Indy le Belle 5, Emma de Wit 4, Myrthe den Heeten 4, Lindsay Pengel 4, Epiphany Etienne 3, Claire Hirman 2

Foto: Wim Kulk