Barendrecht – Het is de basketbalsters van TopKip Lions voor de tweede keer van dit seizoen gelukt om het hogergeplaatste Binnenland uit Barendrecht te verslaan. In het vierde kwart hielden de Landsmeerse dames het hoofd koel en gooiden 16 van de 17 vrije worpen raak en wisten daarmee een 77-80 overwinning te behalen.

Heel lang zag het er niet naar uit dat TopKip Lions weer van Binnenland zou winnen. Vrijwel de gehele wedstrijd werd aangekeken tegen een achterstand. In het derde kwart keken de Landsmeerse dames nog aan tegen een 17 punten verschil, maar in de laatste minuut pakte de dames van coach Chris van Kampen dan toch de voorsprong en de overwinning.

In het eerste kwart wordt nog redelijk gelijk opgegaan. Twee driepunters van Indy le Belle en verder scores van vrijwel alle anders speelsters van TopKip Lions zorgen voor een 22-18 stand na 10 minuten spelen.
In het tweede kwart is het andere koek. Binnenland vaagt TopKip Lions de eerste minuten compleet weg en het staat 29-18 voordat Charlotte van Kleef de eerste score voor TopKip Lions weet te maken. Met een score van Lindsay Pengel komt TopKip Lions terug tot 6 punten verschil (31-25), maar ondanks een time-out van coach Van Kampen weet TopKip Lions dat niet vast te houden. De laatste punten zijn voor Binnenland en met rust staat er een 41-28 stand op het scorebord.

Ook het derde kwart start niet goed, ondanks een goed spelende Epiphany Etienne, die deze wedstrijd foutloos vrije worpen schiet (9 op 9). Binnenland neemt een grotere voorsprong en halverwege het derde kwart staat het 49-32. Maar TopKip Lions is de ploeg die dit seizoen heeft laten zien nooit op te geven en zo ook deze wedstrijd. Lindsay Pengel scoort een lay-up en ook Lies van Straaten (4) en Charlotte van Kleef (6) nemen hun deel van de scores dit kwart. De voorsprong van Binnenland wordt niet groter en met twee rake vrije worpen van Myrthe den Heeten wordt het derde kwart afgesloten, 62-51.
Binnenland moet gedacht hebben de overwinning al in de pocket te hebben, maar dat is een verkeerde gedachte als je speelt tegen TopKip Lions. Het vierde kwart begint weer met twee vrije worpen voor Den Heeten en vervolgens 5 punten van Epiphany Etienne. TopKip Lions heeft het psychologische verschil van 10 punten geslecht, 64-57. Binnenland heeft het zwaar met de Landsmeerse dames en moet telkens aan de noodrem trekken. TopKip Lions krijgt dit kwart maar liefst 17 vrije worpen. De Landsmeerse ploeg blijft koel en gooit er daarvan maar liefst 16 raak, een ongekend hoog percentage. Als Binnenland toch weer dreigt om een voorsprong te nemen zet coach Van Kampen TopKip Lions via een time-out weer op het goede spoor. Een score van Janna Vogelaar en een driepunter van Charlotte van Kleef en het staat 74-70. Het wordt ongekend spannend. Lindsay Pengel drived naar 75-72. Een Binnenlandse aanvalsrebound en score is het laatste offensief van de Barendrechtse ploeg, want dan is het enkel nog TopKip Lions dat scoort. Twee vrije worpen van Etienne en een score van Van Kleef en het is nog 1 punt verschil. Lindsay Pengel schiet beheerst twee vrije worpen raak en de voorsprong is een feit. Als Epiphany Etienne ook nog koelbloedig blijft en haar twee vrije worpen raak schiet is de winst een feit, 77-80.

Met de overwinning op Binnenland eindigt het eerste deel van de competitie. De dameseredivisie wordt nu opgesplitst in een Elite A en een Elite B. Topkip Lions zal als de gedeelde nummer 6 in de Elite B uitkomen tegen Lekdetec.nl, BAL Limburg en Martini Sparks spelen. Aan het eind van het seizoen zullen acht ploegen in de play-off’s om het landskampioenschap gaan strijden.

Eerst speelt TopKip Lions echter nog een bekerwedstrijd. Komende woensdag wordt in Voorburg tegen CobraNova gespeeld. Deze ploeg komt uit in de promotiedivisie.

Scores: Charlotte van Kleef 17 (10 rebounds), Epiphany Ettienne 17 (10 rebounds), Lindsay Pengel 10, Janna Vogelaar 10, Claire Hirman 8, Myrthe den Heeten 7, Indy le Belle 6, Lies van Straaten 5

Foto: coach Chris van Kampen en assistent-coach Corine Manuputty