Craiova 6 augustus 2023 – TopKop Lions speelster Jaleesa Molina is met jong oranje tijdens de U20 Europese Kampioenschappen in de B-divisie op een mooie derde plaats geëindigd. Omdat in de A-divisie Litouwen (het gastland van volgend jaar) het liet afweten en bij de onderste 3 eindigde, liep Nederland toch promotie naar de A-divisie mis.

De eerste groepswedstrijd tegen Kosovo was een eenvoudige prooi voor de Nederlandse meiden. Het U20 NT won makkelijk met 87-57. In deze prettige opstart wedstrijd speelde Jaleesa Molina een prima partij en was goed voor 10 punten, 6 rebounds, 2 steals en 2 assists in 24 minuten.
De tweede wedstrijd tegen Slovenië was een veel lastigere wedstrijd. Na een beroerd derde kwart wisten de Nederlandse meiden zich te herpakken en wonnen nipt met 51-57. Jaleesa Molina kwam vanwege 5 persoonlijke fouten slechts 12 minuten in het veld, scoorde 4 punten, maar pakte wel 7 rebounds; heel knap in 12 minuten.
De derde groepswedstrijd tegen Kroatië was cruciaal voor Nederland om door te gaan voor de medailles. Het Nederlands U20 team keek de hele wedstrijd tegen een achterstand aan. Het was enorm spannend, want om de kwartfinale te halen mocht Nederland met niet meer dan 9 punten verliezen. Na het eerste kwart stond het U20 NT al 10 punten achter en dat bleef bijna de gehele wedstrijd zo. Met nog 4 minuten te spelen was de achterstand zelfs al opgelopen tot 18 punten, maar een laatste krachtinspanning bracht Nederland knap nog terug naar een 63-69 verlies, wat genoeg was om zich als de nummer 2 van groep C te plaatsen bij de laatste 8. Hoewel Kroatië deze wedstrijd won, bereikten zij de kwartfinale niet. Ook in deze wedstrijd liep Jaleesa Molina al snel tegen veel persoonlijke fouten aan en kwam ze maar aan een beperkt aantal speelminuten toe. Ze speelde uiteindelijk 10 minuten en scoorde 6 punten.

In de kwartfinale was Noorwegen de tegenstander. Noorwegen was de ongeslagen winnaar van groep D, maar daar had Nederland geen boodschap aan. Met een ontketende Jaleesa Molina, die goed was voor maar liefst 19 punten, 7 rebounds,  2 assists en 2 steals, werd Noorwegen ruim aan de zegekar gebonden, 59-86.
In de halve finale werd Duitsland getroffen. De groepswinnaar van groep A en tot op dat moment nog ongeslagen. Duitsland bleek net een maatje te groot. Nederland liep meteen aan het begin van de wedstrijd een 9-0 achterstand op en daar bleef Nederland de hele wedstrijd tegen aan hikken. Steeds als het U20 NT terugkwam tot 2, 3 of 5 punten, schoot Duitsland er wel weer een paar ballen in. Het was om moedeloos van te worden. Maar niet het U20 NT dat misschien niet haar beste basketball liet zien, maar wel bleef knokken tot het eind; ook in de wetenschap dat een finaleplaats nodig was voor promotie naar de A-divisie. Immers Litouwen liet het in de A-divisie afweten (het gastland van U20 A-divisie van volgend jaar), waardoor er slechts 2 promotieplaatsen te verdelen waren.
Duitsland hield het hoofd koel en harkte de overwinning en dus ook de promotie binnen, 81-73. Jaleesa Molina speelde niet haar gelukkigste wedstrijd. In 20 minuten speeltijd liep zij wederom tegen 5 persoonlijke fouten aan. Ze scoorde nog wel 4 punten.

In de troostfinale rechte het U20 Nederlands Team nog een keer haar rug en hoe. Het eerste kwart startte gelijk opgaand, maar naarmate het kwart vorderde pakte Nederland net wat meer punten dan Zwitserland. En dat beeld was elk kwart hetzelfde. Het eerste kwart werd met 16-10 gewonnen, het tweede met 10-9, het derde met 18-15 en in het vierde kwart kwam de genadeslag 24-17. Het leidde uiteindelijk tot een 68-51 eindstand en een bronzen medaille. Heel erg jammer, dat deze derde plaats dit jaar geen promotie naar de A-divisie betekent. Jaleesa Molina speelde weer een belangrijke rol deze wedstrijd. In 29 minuten scoorde ze 12 punten, pakte 4 rebounds, 2 steals en 2 assists.
Slovenië won het toernooi. In de finale versloegen zij Duitsland met 57-47.

Jaleesa Molina speelde überhaupt een prima toernooi. Zij kwam uit in 6 wedstrijden, speelde gemiddeld 20,5 minuten, scoorde 9,2 punten, pakte 4,3 rebounds, 1,3 steals en 1,5 assists. Ook maakte ze 3,7 p’s per wedstrijd. Ze zal vooral met trots en genoegen terugkijken naar haar wedstrijden tegen Noorwegen in de kwartfinale en tegen Zwitserland in de troostfinale.
Jaleesa Molina is nu klaar deze zomer met basketball en kan haar koffers gaan pakken voor een avontuur in het verre Amerika.

 

Goed gedaan, Jaleesa, we zijn trots op jou.

Veel succes bij het Temple College in Philadelphia, Amerika!

Meer informatie:
https://www.fiba.basketball/europe/u20bwomen/2023
https://www.basketball.nl/nieuwsoverzicht/orange-lions-vu20-beginnen-ek-in-b-divisie-met-klinkende-zege-op-kosovo/
https://www.basketball.nl/nieuwsoverzicht/halve-finale-wacht-voor-vrouwen-onder-20/
https://www.basketball.nl/nieuwsoverzicht/brons-orange-lions-vu20-verslaat-zwitserland-voor-derde-plaats-ek/